Z myślą o jarzynowych witaminkach, grupa SKRZATY – postanowiła w piątek 4 października zrobić pyszną sałatkę warzywną. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Każdy przyniósł deseczkę do krojenia, dostał plastikowy nożyk, czapkę kucharską i fartuszek, tak przygotowani przystąpiliśmy do krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę warzywną przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Podczas robienia sałatki starszaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę! Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadały wspólnie przygotowany posiłek. Starszaki poczęstowały sałatką, panie na kuchni w podzięce za codzienne gotowanie pysznych obiadków.