W ostatnich dniach dzieci z grupy Skrzaty zapoznały się z przeznaczeniem i wyglądem spiżarni. Starszaki dowiedziały się, co to są przetwory i zapasy na zimę. Omawialiśmy warzywa i owoce, z których można zrobić soki, kompoty, dżemy, powidła, przeciery, korniszony, kapustę kiszoną itp. Najsmaczniejszą częścią zajęć była degustacja naszych zimowych zapasów. Dzieci miały okazje skosztować pyszne kiszone ogórki i konserwową paprykę . Takie zajęcia pozwalają dzieciom wielozmysłowo poznawać, uczyć się poprzez doświadczanie. Im więcej zmysłów uczestniczy w nauce, tym jest lepszy efekt tej nauki.

Nauczycielka prezentuje dzieciom na tablicy interaktywnej jak wygląda spiżarnia 
Zapoznanie dzieci z wybranymi wekami na zimę 
Omówienie przez n-kę rodzajów przetworów 
Nauczycielka prezentuje słoiczek z grzybkami w occie 
Dziewczynka prezentuje słoik z musem jabłkowym 
Nauczycielka prezentuje dzieciom sok malinowy 
Nauczycielka omawia etapy kiszenia kapusty 
Nauczycielka omawia na podstawie historyjki obrazkowej etapy kiszenia kapusty 
Nauczycielka omawia na podstawie historyjki obrazkowej etapy kiszenia kapusty 
Dziewczynka opisuje jeden z etapów kiszenia kapusty 
Nauczycielka omawia na podstawie historyjki obrazkowej etapy kiszenia ogórków 
Dziewczynka wskazuje jeden z etapów kiszenia ogórków 

Dziewczynka zastanawia się, co jest w słoiku 
Dzieci próbują odgadnąć, Co jest w słoiku? 

Przygotowania do degustacji 
Dzieci częstują się kawałkami kisznych ogórków 
Degustacja przez dzieci ogórków kiszonych i papryki konserwowej 
Degustacja przez dzieci ogórków kiszonych i papryki konserwowej 
Degustacja przez dzieci ogórków kiszonych i papryki konserwowej 
Przygotowanie papryki konserwowej do degustacji 
Przygotowanie papryki konserwowej do degustacji 
Dzieci częstują się korniszoną papryką 
Degustacja przez dzieci ogórków kiszonych i papryki konserwowej 
Degustacja przez dzieci ogórków kiszonych i papryki konserwowej 
Degustacja przez dzieci ogórków kiszonych i papryki konserwowej
